Explora la riquesa de la llengua valenciana en la presentació del llibre "Irreductibles. Una història de la llengua i la literatura dels valencians" (editorial Drassana). Una obra de Carles Fenollosa, que et guiarà en un viatge al llarg del temps, des de l'Edat mitjana fins a l'actualitat, per a descobrir els intricats camins que ha pres la nostra llengua i la seua literatura.
"Irreductibles. Una història de la llengua i la literatura dels valencians" fa una repassada panoràmica, irònica i provocadora de la història de la llengua i de la literatura dels valencians des de la creació del Regne de València en el segle XIII fins als nostres dies, amb una visió global que no deixa de banda la resta del domini lingüístic, però que s’escriu per primera vegada amb contundència des d’una perspectiva valenciana. Un viatge fascinant per molts aspectes oblidats del nostre passat i que revisa en part les concepcions establides per Joan Fuster, alhora que proposa la llengua com a element fundacional i eix vertebrador històric del poble valencià, junt amb les seues institucions i la consciència col·lectiva pròpia, vehiculada i promoguda per la seua literatura. De fet, que sense una literatura d’alt nivell i una voluntat social constant la llengua no hauria sobreviscut és una de les grans conclusions del llibre.
De cara al present i el futur, Irreductibles és un colp sobre la taula per a despertar de l’immobilisme, ja que planteja una clara crítica a la deriva sociolingüística posterior a la Transició i una disjuntiva evident: o s’aposta decididament per una modernitat de la llengua que implique la societat i la política valenciana en conjunt o es continuarà l’actual procés de substitució lingüística, que acabarà certificant la dissolució del poble valencià. Un llibre destinat a remoure consciències, pel seu contingut i per la impactant escriptura de Carles Fenollosa.
La presentació del llibre, la qual es realitzarà en valencià, estarà conduïda per Vicent Baydal, i la seua perspectiva enriquirà encara més esta experiència. Baydal és un destacat historiador i divulgador la investigació del qual analitza la consciència identitària valenciana des de la seua aparició.
Sobre Vicent Baydal
Baydal, és doctor en Història Medieval, editor i cronista de la ciutat de València. Ha exercit com a investigador i professor en el Consell Superior d’Investigacions Científiques, l’Institut Universitari Europeu de Florència i les Universitats d’Oxford, Cambridge i Jaume I de Castelló. És membre del Grup Harca, forma part del Consell de Redacció de la revista cultural Lletraferit i manté en Internet el blog i el perfil de Facebook Vent d Cabylia. És autor o coautor de llibres com Fer Harca. Històries medievals valencianes (2014), Vent d Cabylia. Històries de la història dels valencians (2015), Els valencians, des de quan són valencians? (2016), València no s’acaba mai (2016), Del Sénia al Segura. Breu història dels valencians (2018) o Matèria de València. Fets i personatges sorprenents de la nostra història (2022).
Sobre Carles Fenollosa
Fenollosa és doctor en Filologia per la Universitat de València, professor i escriptor. Ha centrat els seus estudis en determinades figures de la literatura valenciana moderna i contemporània, sobre les quals ha publicat diverses obres com Un rei, un déu, una acadèmia. El Regne de València als ulls del noble Bernat Català de Valleriola (1568-1607) (2021) o Víctor Iranzo, poeta de la Renaixença (1850-1890) (2022), Premi València Nova d’Assaig. En l’àmbit del periodisme i la narrativa, ha col·laborat en diverses publicacions periòdiques com el “Quadern” d’El País, Saó o Lletraferit, i ha escrit Narcís o l’onanisme (Drassana, 2018), I Premi Lletraferit de Novel·la.